Pētījums: precēšanās un šķiršanās palielina cilvēka svaru
Publicēts 23. augustā, 2011.
Gan stāšanās laulībā, gan šķiršanās var novest pie svara palielināšanās, liecina Amerikāņu socioloģijas asociācijas prezentētais pētījums. Vislielākais risks pieņemties svarā ir jaunajām sievām.

 

Pētījumā piedalījās 10 071 cilvēku, un tā rezultāti liecina, ka pirmajos divos gados pēc apprecēšanās vai šķiršanās pastāv pastiprināts risks iedzīvoties papildu kilogramos.

Vislielākais risks pieņemties svarā ir jaunajām sievām.

Ohaio štata universitātes pētnieki norāda, ka atsevišķos gadījumos svara pieaugums var pat radīt draudus veselībai.

Pētījumā iesaistītajiem cilvēkiem tika sekots līdzi no 1986. līdz 2008.gadam, novērojot izmaiņas viņu ķermeņa masas indeksā un ģimenes stāvoklī.

Pētnieki salīdzināja ķermeņa masas indeksus tiem cilvēkiem, kuri ir tikko apprecējušies vai šķīrušies, ar citiem, kuri joprojām ir precējušies vai dzīvo vieni.

Pat pēc datu pielāgošanas katras personas veselības stāvoklim, izglītībai, nodarbinātībai un materiālajam stāvoklim rezultāti liecina, ka tikko precētajiem un šķirtajiem ir lielāks risks pieņemties svarā.

Sievietēm laulība par 48% palielina risku iedzīvoties lielākā svara pieaugumā, proti, ķermeņa masas indekss var palielināties par vairāk nekā trim punktiem.

Stājoties laulībā, par 33% palielinās risks iedzīvoties arī nelielā svara pieaugumā.

Savukārt sievietēm, kuras laulību šķīrušas nesen, pastāv 22% iespējamība sagaidīt nelielu svara pieaugumu.

Pētījumā secināts, ka visas izmaiņas attiecībā uz laulību - gan apprecēšanās, gan šķiršanās - veicina nelielu svara pieaugumu.

Tomēr pētījuma vadošais autors Dmitrijs Tumins brīdina, ka sievietēm laulība var veicināt arī tādu svara pieaugumu, kas var radīt draudus veselībai.

"Tās ir nozīmīgas izmaiņas kāda cilvēka dzīvē. Tās var mainīt viņu dzīves situāciju un patērētās pārtikas veidu. Bet dažādi cilvēki tiek ar to galā dažādos veidos, un citiem cilvēkiem tas var būt pozitīvi," atzīmē britu labdarības organizācijas "British Nutrition Foundation" pārstāve.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: