Modes leģenda Koko Šanele spiegojusi nacistu labā
Publicēts 17. augustā, 2011.
Leģendārā modes māksliniece Koko Šanele Otrā pasaules kara laikā vācu okupētajā Francijā spiegojusi nacistu labā, vēsta jauna, otrdien pārdošanā nonākusi grāmata.

 

Amerikāņu žurnālista Hela Vona grāmata "Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War" ("Guļot ar ienaidnieku: Koko Šaneles slepenais karš") vēsta par Šaneles dubulto dzīvi un romānu ar vācu spiegu, baronu Hansu Ginteru fon Dinklāgu.

Pamatojoties uz pierādījumiem, grāmata vēsta par to, kā slavenā modes māksliniece kļuvusi par Vācijas izlūkdienesta aģenti. Par to, kā un kāpēc viņa izvēlēta spiegošanas misijām un kā viņai izdevies izbēgt no aresta Francijā pēc kara beigām, teikts izdevniecības "Alfred A. Knopf" publicētajā paziņojumā.

"Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War" apgalvots, ka vācu militārās izlūkošanas un pretizlūkošanas dienests savervējis ne tikai Šaneli, bet arī viņas pielūdzēju fon Dinklāgu, kurš bijis augsta ranga nacistu spiegs.

Viņš vadījis spiegu tīklu Vidusjūras reģionā un Parīzē un ziņojis tieši nacistu propagandas ministram Jozefam Gebelsam.

Grāmatā teikts, ka Šanele bijusi arī izteikti antisemītiski noskaņota, lai gan tolaik viņa neizcēlās to tautiešu vidū, kuri, kā atklājās vēlāk, sadarbojās ar nacistiem no 1940.gada līdz 1944.gadam.

Pēc kara Šanele pārcēlās uz Šveici, bet pēc tam atgriezās Parīzē, lai spīdoši turpinātu savu karjeru modes pasaulē.

Viņa no dzīves šķīrās 1971.gadā un nekad netika apsūdzēta kolaboracionismā, spiegošanā vai citos pārkāpumos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: